De NHG (Nationale Hypotheek Garantie) gaat borg staan voor betalingsachterstanden die zijn ontstaan door de coronacrisis.
Wie een hypotheek met NHG heeft afgesloten, kan een betalingsachterstand van maximaal 9 procent van de hypotheeksom oplopen.
Dit betekent dat de NHG voor een groter bedrag borg staat dan de oorspronkelijke hypotheekschuld.
De NHG betaalt de achterstand niet op het moment dat je die niet kunt opbrengen.
De NHG kan de schuld onder voorwaarden kwijtschelden als het tot verkoop van de woning komt.
De NHG (Nationale Hypotheek Garantie) gaat borg staan voor betalingsachterstanden op de hypotheek die zijn ontstaan door de cronacrisis.
Iedereen die een hypotheek met NHG heeft afgesloten, kan maximaal 9 procent van het hypotheekbedrag aan achterstand oplopen, meldt de organisatie in een persbericht. Geldverstrekkers bepalen hoe groot de achterstand mag zijn binnen die 9 procent.
De NHG biedt normaliter een vangnet als je de hypotheek niet meer kunt opbrengen door het beëindigen van je relatie, het overlijden van je partner of als je arbeidsongeschikt of werkloos raakt. Moet je de woning met verlies verkopen dan betaalt NHG onder voorwaarden de restschuld.
Uitbreiding huidige vangnet NHG
In de coronacrisis breidt NHG het vangnet uit.
Banken en andere geldverstrekkers kunnen namens NHG de zogenaamde Woonlastenfaciliteit (WLF) aanbieden. Wanneer een klant uitstel van betaling krijgt of als er een betalingsachterstand is ontstaan, staat NHG via de Woonlastenfaciliteit borg voor een bedrag van maximaal 9 procent van de hypotheeksom.
Bedraagt de hypotheekschuld bijvoorbeeld 200.000 euro, dan staat de NHG borg voor een achterstand van maximaal 18.000 euro.
Dit betekent niet dat NHG de betalingsachterstand betaalt op het moment dat je die niet kunt opbrengen. Het houdt in dat de hypotheekschuld waarvoor de NHG borg staat kan wordt verhoogd. De NHG betaalt pas (onder voorwaarden) als het tot verkoop van de woning komt en er een restschuld ontstaat.
Geldverstrekkers bieden op dit moment drie maanden uitstel van betaling aan.
Betalingsachterstand kan nu langer dan drie maanden duren
"Met de WLF-regeling geeft NHG zowel de woningeigenaar als de geldverstrekker de ruimte om de betalingsachterstanden langer dan drie maanden op te laten lopen tot in totaal maximaal 9 procent van de oorspronkelijke lening. Het is aan de geldverstrekker om met de consument te bekijken hoeveel ruimte wenselijk en verantwoord is", zegt NHG-bestuurder Arjen Gielen.
"Indien woningbehoud toch onverhoopt geen optie blijkt, dan biedt NHG een vangnet door een eventuele restschuld kwijt te schelden als de woningeigenaar aan de criteria daarvoor voldoet”, vult hij aan.
De NHG heeft de Woonlastenfaciliteit al tijdens de kredietcrisis ontwikkeld maar de voorwaarden zijn vanwege de coronacrisis versoepeld.
Zo mogen geldverstrekkers de Woonfaciliteit drie maanden toetsingsvrij toepassen. Mogelijk wordt deze periode met drie maanden verlengd als de ontwikkelingen rond de coronacrisis dat vereisen. Als bank en woningeigenaar langer gebruik willen maken van de WLF (tot maximaal 9 procent), dan moet de klant naar draagkracht betalen.
Lees meer over de NHG:
- Hypotheek mét NHG: bij scheiding wordt het makkelijker om één van de partners in oude huis te laten blijven
- Je hypotheek in 2020: 7 dingen die veranderen waar je op moet letten
- Huis kopen mét NHG-hypotheek? Dat wordt in 2020 goedkoper
- Oversluiten naar NHG-hypotheek wordt in 2020 moeilijker, maar is het nodig? Hier moet je op letten